2 ks | jablko | |
0.5 lžičky | mletý badyán | |
2 lžíce | třtinový cukr | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
75 g | máslo | |
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
těsto | ||
1 ks | těsto na tažený závin | |
nádivka | ||
1 ks | tvarohová náplň do štrúdlu |
Připravíme si těsto a náplň. Těsto připravíme podle receptu: Tvarohová náplň do štrúdlu. Jahody očistíme, rozpůlíme a půlky ještě rozčtvrtíme. Jablka očistíme, oloupeme a na V-kráječi je nastrouháme nahrubo. Jablka smícháme s badyánem a cukrem. Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny. Polovinu taženého těsta rozválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Střed posypeme strouhankou. Tu poklademe jablky. Na ty rozprostřeme tvarohovou náplní a tu poklademe jahodami. Podle chuti můžeme jahody lehce ocukrovat.
Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně. Při rolování si hlídáme, kde máme spodní stranu se strouhankou. Ta by měla zůstat dole, protože nasákne přebytečnou tekutinu. Tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami přeložíme na plech, vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou.
Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem. Ještě teplý tažený závin s jablky, tvarohem a jahodami můžeme ocukrovat. Osobně jej ale cukruji až při servírování. Zdobíme čerstvou mátou.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Rebarborový speciál: Svěží závan do jarního jídelníčku
Rebarbora, nenápadná jarní zelenina s všestranným využitím. Chuť mladých a křehkých řapíků z rebarbory sice kromě kyselosti není příliš výrazná, ale kombinace se správným kořením a surovinami, se kterými jí to sluší, udělá zázraky. Vrhněte se na pečení rebarborových koláčů, kandování a přípravu marmelády.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena