Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

S prvním jarními paprsky slunce se začínáme poohlížet po něčem osvěžujícím a lahodném. Poctivá smetanová zmrzlina s banánem, podávaná v nadýchané briošce, nabízí netradiční chuťový zážitek. Výrazné chuti vanilky dosáhnete použitím kvalitního vanilkového lusku a extraktu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Caldera_Spices

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 20 min

200 min (180 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 20 porcí

20porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Příprava zmrzliny:
Vanilkový lusk podélně nařízneme a vyškrábneme z něj semínka. Semínka i lusk vložíme do smetany. V hrnci zahřejeme smetanu, mléko a vanilkový lusk (i semínka) na mírném ohni. Nepřivedeme k varu, jen jemně zahříváme, aby se vanilka mohla uvolnit do směsi. Jakmile je směs horká, vyjmeme vanilkový lusk. Krok 2: Mezitím v míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Krok 3: Pomalu přiléváme horkou smetanovou směs do žloutků, neustále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Směs vrátíme do hrnce a zahříváme na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne lehce obalovat lžíci. Směs by neměla vřít. Krok 4: Do směsi přidáme glukózu a dobře promícháme. Poté přidáme banánové pyré a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Krok 5: Směs necháme zchladnout na pokojovou teplotu, poté ji přesuneme do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc). Po vychlazení směs přelijeme do zmrzlinového stroje a necháme ztuhnout podle návodu na vašem stroji. Pokud nemáme zmrzlinovač, můžeme směs dát do mrazáku a každou hodinu ji promíchat, dokud nezískáme zmrzlinovou konzistenci. Krok 6: Příprava briošky:
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru promícháme. Necháme asi 10 minut odpočívat, počkáme až vzejde kvásek. Krok 7: V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a vanilku (nebo semínka z 1 vanilkového lusku). Přidáme med, vejce, nastrouhanou citrusovou kůru a kvásek. Pomalu přidáváme měkké máslo a rum, a vypracujeme hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto můžeme hníst ručně nebo použijeme kuchyňský robot. Krok 8: Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Krok 9: Po vykynutí těsto rozdělíme na malé kousky (asi 20 kusů) a vytvarujeme z nich malé kuličky. Umístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30-40 minut kynout. Krok 10: Troubu předehřejeme na 180 °C. Briošky pečeme asi 15-20 minut, dokud nebudou zlatavé. Krok 11: Rozkrojíme briošku na polovinu a vložíme do ní kopeček vanilkové banánové zmrzliny.

TIP: Lahodné zmrzlinové dezerty

Zveřejněno 30. 3. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBRXW

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBRXW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
smetana, mléko plnotučné, cukr krupice, žloutek, lusk vanilkový, extrakt vanilkový, mouka hladká, mouka, droždí čerstvé, vejce, máslo, mléko plnotučné, cukr krupice, med, rum, vanilka mletá, pomeranče, citron, sůl

Přidat fotografie receptu