Bělohradské kyselo slavnostní
V Podkrkonoší se kyselo vařilo po celý rok. Někde se brambory vařily zvlášť ve slupce, jinde se přidávala smetana, nebo houby v soli místo sušených. Základ byl vždycky žitný kvásek a výsledkem syté, plnohodnotné a velmi chutné jídlo.
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 12 607 kJ / 3 013 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 130,96 g |
Tuky | 163,92 g |
Vláknina | 26,35 g |
Cholesterol | 2,85 g |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,10 g |
Sacharidy | 242,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kyselo vařila moje babička. Bylo po dovaření ve velkém hliněném hrnci na kraji plotny kamen. Vedle hrnce stál malý kastrůlek se škvařeným máslem. Každý si nabíral podle hladu a chuti, dokud bylo co. Kyselo bylo odležením v teple čím dál lepší.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 1. 2024 10:35
18. 1. 2024 09:59
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 2 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Právě bylo uvařeno:
Šunkofleky "klouzáky"
babca.mz uvařil před 23 minutami
Pomazánka z balkánského sýru
jankohrasko uvařila před 48 minutami
Rychlá cottage pomazánka
jankohrasko uvařila před 49 minutami
Rychlý kuřecí pekáček
Jan Nemec uvařil před 59 minutami
Domácí bramborové gnocchi
Renaj uvařila před 1 hodinou
Kadlikův "koziňon" z květů bezu
Alicia8 uvařil před 1 hodinou
Bramborový guláš II.
Stokynka uvařil před 2 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
LucieMatouskova uvařila před 2 hodinami
Koláče po babičce
pechulike uvařila před 4 hodinami
Italská čočková polévka
kraloja uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Bezinkový likér s chutí kávy: Poradíme vám, jak zdravé dary přírody využít na lahodný nápoj
Jakého pečete beránka? Dáváte přednost piškotovému nebo třenému těstu? Upéct jej můžete i bez formy
Další recepty
Suroviny: kvas žitný, kvásek, houby sušené, voda, voda, sůl, kmín drcený, pepř mletý, brambory, máslo, cibule, vejce, petržel
Bělohradské kyselo slavnostní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRrPN
2 názory