2 ks | vejce | |
1 kg | brambory | |
2 kelímky | smetana | |
1 ks | brokolice | |
1 špetka | muškátový oříšek | |
1 ks | červená cibule | |
2 lžíce | máslo na vymazání formy | |
150 g | eidam 45% | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Oloupané brambory si předvaříme v mírně solené vodě a poté nakrájíme na plátky. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Brokolici rozdělíme na malé růžičky a povaříme v jemně osolené vodě cca 5 - 7 minut tak, aby byla brokolice tzv. pěkně na skus. Sýr nastrouháme nahrubo. Pokud je sýr příliš měkký a špatně by se strouhal, dejte ho půl hodinky před samotným strouháním do mrazáku. Sýr ztuhne a strouhání jde snadno a lehce. Nyní si vymažeme pekáček máslem a naklademe rovnoměrně první vrstvu brambor, cibule, brokolice a trochy strouhaného sýra, kterou jemně opepříme, osolíme a pokračujeme další vrstvou stejným způsobem. Když je pekáček navrstvený, posypeme vše silnou vrstvou nastrouhaného sýra, rozmícháme smetanu s vejci a špetkou muškátového oříšku a vše rovnoměrně zalijeme. Brambory s brokolicí pečeme v předehřáté troubě na 180 °C pěkně dozlatova. Brambory zapékané s brokolicí a sýrem ihned podáváme jako chutný hlavní chod.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Levné recepty z brokolice aneb jak nasytit celou rodinu za pár korun
Už vám dochází nápady, jak nasytit celou rodinu, aby hlavní chod nezruinoval rodinný rozpočet? Sáhněte častěji po brokolici, při vaření se s ní dá jen při troše fantazie opravdu kouzlit. Bonusem navíc jsou její výživové hodnoty a minimum kalorií.
Autor:Richard Novák
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena