Vyzkoušejte tento naprosto jednoduchý recept na přípravu chřestu se slaninou a sýrem.
100 g | slanina |
50 g | tvrdý sýr |
200 g | zelený chřest |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
pepř | |
podle potřeby | |
olivový olej |
Výhonky zeleného chřestu omyjeme, odkrojíme konce a lehce dočistíme škrabkou konce, které zůstaly. Chřest naskládáme vedle sebe na pečící papír, lehce potřeme olivovým olejem (pomocí mašlovačky), posypeme slaninou nakrájenou na kostičky a nastrouhaným oblíbeným tvrdým sýrem, zde jsme použili grana padano.
Chřest vložíme do rozehřáté trouby na 175 °C a pečeme cca 10 minut.
Chřest zapečený se sýrem a slaninou servírujeme ihned po upečení, dokud je vše křupavé a chřest na skus.
Hrátky s chřestem: V těchto úpravách vám bude stoprocentně chutnat
Chřest patří do stejné skupiny zeleniny jako cibule, česnek a pórek. Je dražší než ostatní druhy zeleniny, protože se pěstuje v malém množství a sklízí se ručně. Chřest má neopomenutelné léčivé i regenerační účinky. Připravte si podle našich receptů třeba výborné chřestoto, zkombinujte ho s vepřovou panenkou, telecím a zkuste i krémovou polévku s masovými knedlíčky.
Sezóna chřestu je v plném proudu
V květnu se už jaro rozjelo naplno a v obchodech a na trzích se od farmářů objevují nové potraviny, na které jsme si museli přes zimu počkat, pokud jsme je chtěli opravdu sezónní. Dnes se podíváme na chřest.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena