Recept na chřestovou polévku se ztraceným vejcem.
1 kostka | cukr |
3 ks | vejce |
3 lžíce | máslo |
200 ml | smetana |
1 plátek | citron |
500 g | chřest |
1 špetka | muškátový oříšek |
750 ml | vývar z chřestu |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
petrželka | |
pažitka | |
jarní bylinky |
Do hrnce dáme omytý a oloupaný chřest. Kousek chřestu od spodu odlomíme, protože bývá dřevnatý. Přidáme kostku cukru, plátek citronu a kousek másla. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí asi 10 minut. Potom citron vyndáme a všechno rozmixujeme ručním mixérem. V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem a dobře promícháme. Nejlépe to jde šlehací metličkou. Chřestová polévka musí být hebká a jemná jako mušelín v barvě slonovinové kosti. Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme. Mouka nesmí být v polévce za žádnou cenu cítit. Je-li potřeba, polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany. Pokud si chceme dopřát, tak i malým plátkem másla. Samozřejmě můžeme přidat i trochu sladké ušlehané smetany v podobě malého kopečku rovnou do talíře, ale než to uděláte, ochutnejte. Třeba dojdete k názoru, že tahle polévka už k dokonalosti nepotřebuje vůbec nic. Její vrcholné číslo teď přijde. Na dno každého talíře položíme jedno čerstvé zastřené vejce a zalijeme horkou polévkou. To udělá s chutí veliké divy a dodá polévce zaručeně šmrnc. Chřestovou polévku s vejcem na talíři přizdobíme jarními bylinkami a podáváme.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
autor Moravanda
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena