1 ks | cibule | |
0.3 ks | celer | |
1 špalíček | pórek | |
2 ks | mrkev | |
1 ks | petržel | |
1 ks | slepice | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
voda | ||
nudle |
Koupila jsem malou slepici, velkou mrkev a petržel. Slepici podle potřeby očistíme a zbavíme brků. Důkladně ji omyjeme a osušíme. Slepici vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, vložíme menší neoloupanou cibuli a přidáme 1 - 2 lžíce vody. Slepici necháme na mírném plamenu 2 - 3 hodiny, než změkne. Nepřidáváme žádné koření. Jen sůl. Vynikne tím chuť masa. Podle potřeby přiléváme vodu. Očistíme si zeleninu a celou ji dáme do vývaru ke slepici. Ve vývaru ji povaříme 20 - 30 minut, dokud změkne. Pak ji vyjmeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli vyhodíme. Měkkou slepici, která se téměř rozpadá, vyjmeme z vývaru. Vývar scedíme. Když ho budete vařit tímto stylem, zůstane krásně čirý.
V jiném hrnci si uvaříme nudle, které scedíme a zakapeme olivovým olejem. Ze slepice obereme maso, podle potřeby ho nakrájíme a vrátíme do vývaru k zelenině. Pórek nakrájíme na kolečka, vložíme do vývaru, podle chuti ještě osolíme a povaříme asi 5 minut.
Domácí slepičí vývar podáváme s nudlemi a sypeme čerstvým pórkem.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena