Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Dobrou šunku připravíme z pohodlí domova za pomoci šunkovaru. Skvělou chuť šunky tvoří šťavnaté vepřové maso, voňavé provensálské bylinky a trochu medu. Přípravy se nemusíme obávat, nejde o nic složitého.
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a oba druhy soli. Oba druhy masa opláchneme a osušíme.
Krok 2: Krkovici nakrájíme na větší kusy a dvakrát po sobě umeleme na masovém mlýnku. Kýtu nakrájíme na drobnější kostky o velikosti cca 1,5 cm.
Krok 3: Umleté maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama přibližně 10 minut důkladně promačkáváme a promícháváme.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou kýtu, provensálské bylinky a znovu ještě malinko rukama prohněteme. Směs v míse překryjeme mikrotenovou folií a dáme na 24 hodin do lednice.
Krok 5: Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme a můžeme formou i několikrát bouchnout do pracovní plochy, abychom vytlačili vzduchové bublinky.
Krok 6: Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubšího hrnce.
Krok 7: Hrnec naplníme teplou vodou cca 0,5 cm pod okraj víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.
Krok 8: Při teplotě 75° C vaříme 120 minut. Poté dáme šunkovar do jiného hrnce se studenou vodou ochladit.
Krok 9: Dobře ochlazený šunkovar dáme přes noc do lednice, druhý den šunku z formy vytáhneme a nakrájíme.
Zveřejněno 29. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Moje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Nejnovější recepty
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno před 2 hodinami
Brokolicový nákyp s mrkví a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Obalený květák z remosky
Přidáno před 3 hodinami
Sušenky z mandlové mouky
Přidáno před 8 hodinami
Bryndzové pirohy
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suz4n před 39 minutami
Španělské ptáčky se smetanovou omáčkou
Andyzvesnice před 55 minutami
Netradiční cibulačka se žampiony
Andyzvesnice před 56 minutami
Pikantní čočka
Karel849 před 1 hodinou
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
JanaVoza před 2 hodinami
Panenka s mačkaným hráškem a pečeným bramborem
Benetka před 3 hodinami
Tvarohové tiramisu
3M_BOYKA před 4 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
evavolflova před 5 hodinami
Koka sušenky
faluska před 6 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
kýta vepřová,
voda,
sůl,
rychlosůl,
med tekutý,
koření provensálské
Komentáře (7)