3 stroužky | česnek | |
700 g | brambory | |
250 ml | smetana ke šlehání | |
2-3 větvičky | čerstvý tymián | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
máslo |
Očištěné brambory oloupeme a nastrouháme na plátky tenké asi 1 mm. Oloupané stroužky česneku prolisujeme a lístečky tymiánu nasekáme nadrobno. V míse důkladně promícháme plátky brambor se solí, pepřem, tymiánem a smtetanou ke šlehání. Vše urovnáme do máslem vymazaného pekáčku a v předehřáté troubě na 170 °C pečeme asi 40 minut dozlatova. Gratinované brambory s česnekem a tymiánem podáváme jako přílohu třeba k pečenému kuřeti, ale i ke grilovaným steakům.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena