1 lžíce | citronová šťáva | |
4 ks | vepřová kotleta | |
100 g | anglická slanina (plátky) | |
1 lžíce | čerstvá šalvěj | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
3 lžíce | máslo | |
špek | ||
olivový olej |
Kotlety očistíme, rukou zlehka naklepeme a u kosti nařízneme. Maso zakapeme citronovou šťávou, potřeme změklým máslem, osolíme hrubou solí a opepříme. Pak kotlety vložíme do uzavíratelné nádoby, posypeme čerstvě nasekanou šalvějí, zalijeme olivovým olejem a necháme několik hodin, nejlépe však přes noc, marinovat. Gril dobře roztopíme a rošt potřeme špekem. Odležené kotlety zbavíme přebytečného oleje a grilujeme z každé strany asi 4 - 5 minut, dokud nebude maso u kosti zcela propečené. Ke konci pečení přidáme na gril anglickou slaninu, kterou spolu s kotletami na grilu opečeme. Grilované vepřové kotlety podáváme s opečeným bramborem a grilovanou zeleninou jako hlavní chod. Můžeme je ale servírovat jen s pečivem a nejrůznějšími oblíbenými omáčkami jako chuťovku.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena