2 stroužky | česnek | |
1 l | vývar | |
2 lžičky | majoránka | |
2 ks | cibule | |
200 g | lesní houby | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
2 lžičky | drcený kmín | |
1 špetka | mleté nové koření | |
2 lžíce | mletá sladká paprika | |
1 špetka | mletý černý pepř | |
podle potřeby | ||
sádlo |
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Doporučuji mladé tvrdé houby (například suchohřiby nebo praváky). Cibuli necháme v hrnci zpěnit na sádle nebo oleji. Čím hnědší cibule bude, tím bude guláš tmavší. Jakmile cibulka zhnědne, přidáme nakrájené houby a na cibulce je orestujeme. Poté houby zasypeme sladkou paprikou a drceným kmínem, zamícháme a zalijeme vývarem. Guláš vaříme, dokud nejsou houby měkké a voda se trochu nevyvaří. Před dovařením přidáme mleté nové koření, pepř, prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme solí. Připravíme si tmavou jíšku a guláš zahustíme. Úplně na závěr přidáme sušenou majoránku, kterou do guláše přidáme tak, že ji promneme v rukou, aby se hezky rozvoněla. Guláš dále nevaříme, aby majoránka neztratila chuť. Houbový guláš z čerstvých lesních hub můžeme na talíři ozdobit čerstvou majoránkou a podáváme například s domácím cereálním chlebem.
Co s nasbíranými hřiby? Zkuste houbový olej, slaný koláč nebo sekanou
Divoce rostoucí pravé hřiby sbíráme od července až do října. Málokdy jsou zaměnitelné s jedovatými druhy hub, a tak jejich sběr zvládne každý, stejně tak následné zpracování.
Autor:Lusha Vege
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena