400 g | jablko | |
300 g | polohrubá mouka | |
1 kelímek | bílý jogurt | |
1 hrst | vlašské ořechy | |
120 g | rostlinný tuk | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
podle potřeby | ||
strouhanka | ||
podle chuti | ||
rozinky |
Mouku rozdrobíme s tukem, přidáme jogurt a vypracujeme hladké těsto, které necháme chviličku odpočinout. Potom ho rozdělíme na dvě půlky, ze kterých vyválíme obdélníky. Středy posypeme trochou strouhanky, aby nám jablka nerozmočila těsto. Jablka nakrájíme na slaboučké plátky nebo nastrouháme a rozmístíme na těsto. Jablka posypeme ořechy a rozinkami. Jogurtové těsto svineme a okraje založíme pod závin. Hotové jogurtové záviny dáme na vymazaný plech a vršek potřeme rozšlehaným vejcem, aby měly pěknou barvu. Jogurtové záviny pečeme asi na 200 °C, dokud závin pěkně nezhnědne. Jestli máte příliš kyselá jablka, stačí je nastrouhaná trošku ocukrovat. Upečený jogurtový závin necháme trochu vychladnout, nakrájíme, pocukrujeme a můžeme podávat.
Foto: Shutterstock.com
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Autor:100
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena