4 ks | rajčata | |
4 ks | vařené bramborry | |
1 hrst | salát | |
200 g | sýr Halloumi | |
1 lžíce | sezamová semínka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
zálivka | ||
2 lžíce | olivový olej | |
1 lžička | umeocet | |
2 lžičky | med | |
podle potřeby | ||
rostlinný olej |
Na recept použijeme dopředu uvařené brambory ve slupce, které poté nakrájíme na kolečka a opečeme dozlatova na rostlinném oleji. Podle chuti je osolíme. Sýr Halloumi nakrájíme na širší plátky a na oleji z obou stran grilujeme, až je také krásně zlatavý, posypeme nasucho opraženými sezamovými semínky.
Připravíme si zálivku z olivového oleje, umeocta, tekutého medu a dobře promícháme. Připravíme si omytá a nakrájená rajčátka, libovolné listy salátu - čím barevnější připravený pokrm bude, tím lépe.
Rajčátka s bramborami dáme na talíř, zasypeme salátovými listy a doprostřed dáme grilovaný sýr Halloumi. Vše pokapeme zálivkou a ihned podáváme.
Letní rajčatový salát se sýrem Halloumi podáváme jako lehký hlavní chod.
Polníček a rukola v salátech: Lepší jste nejedli!
Polníček s rukolou patří mezí ty nejzdravější potraviny vůbec a dá se s nimi v kuchyni kouzlit, a to zejména při přípravě salátů. Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty z křupavého polníčku a jemně nahořklé rukoly, kterým sluší zejména chuťová kombinace s rajčátky, cibulí, doplněná o různé druhy sýrů, ryb a drůbežího masa.
Lilek čili baklažán – skvělá zelenina do pomazánek, salátů i na gril
Lilek neboli baklažán pochází z Balkánu, patří do čeledi lilkovitých a i když se z botanického hlediska řadí mezi ovoce, v gastronomii je obvykle považován za zeleninu. Milovníci lilku si bez něj jistě neumí představit žádnou letní grilovačku, jeho využití v kuchyni je mnohostranné a pokud nepatříte k jeho zatvrzelým odpůrcům, zkuste se o něm spolu s námi dozvědět o málo víc.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena