Mražený špenátový protlak
Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek.
Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme.
Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo.
Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem.
Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér.
Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.
Zveřejněno 19. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Moje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Nejnovější recepty
Kuřecí špenátová roláda s tarhoňou
Přidáno před 11 hodinami
Krémová tarhoňa s tuňákem a cottage sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové cheesecake řezy
Přidáno před 23 hodinami
Bezlepkové ovocné knedlíky
Přidáno 9. 6. 2025 17:01
Karamelová kaše s jahodami
Přidáno 9. 6. 2025 14:03
Mléčná omáčka s česnekovými výhonky
Přidáno 9. 6. 2025 12:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krtkův dort na plechu
Sopot-Nice před 1 hodinou
Tvarůžky s Hermelínem v oleji
Slavista62 před 2 hodinami
Vepřová krkovice s gulášovou šťávou
Aknytsirk před 11 hodinami
Jahodový džem
danakejklickova88 před 11 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Ryskova7 před 12 hodinami
Koprová omáčka
Obcasna_kucharka před 13 hodinami
Rychlé tvarohové knedlíky
Edibara před 15 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Michaelka93 před 18 hodinami
Tvarohové koblížky (rychlé a chutné)
Kacenecka před 20 hodinami
Holandské řízky
Ala17 před 20 hodinami
Suroviny:
špenát čerstvý
Komentáře (7)