0.3 lžičky | cukr moučka | |
100 g | žervé | |
1 lžička | citronová šťáva | |
2 ks | okurka salátová | |
2-3 lžíce | křen | |
180 ml | smetana ke šlehání (33%) | |
70 g | métský salám |
Změklý métský salám v míse prošleháme s žervé dohladka. Oloupaný křen jemně nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou a osladíme moučkovým cukrem. Ze smetany ušleháme tuhou šlehačku, do které postupně vmícháme ochucené žervé a nastrouhaný křen. Křenový ochucený krém necháme v lednici asi 30 minut ztuhnout. Okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější kolečka, která ozdobíme křenovým krémem a ihned servírujeme. Okurkové chuťovky s křenovým krémem podáváme s pečivem. Poznámka: Métský salám můžeme nahradit čajovkou.
Kdy mohou být okurky jedovaté? A jak předejít jejich hořknutí?
Milujete šťavnaté salátové okurky, nebo pěstujete nakladačky, které zavařujete? Jsou ideální potravinou na léto, lehkou, lahodnou a osvěžující. S okurkami se však pojí jeden problém – za určitých okolností mohou nepříjemně hořknout.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena