3 stroužky | česnek | |
2 špetky | sůl | |
0.3 ks | celer | |
1 ks | mrkev | |
1 kelímek | zakysaná smetana | |
1 špetka | mletý černý pepř | |
1 kostka | bujón zeleninový | |
4 špetky | bylinky provensálské | |
100 g | semínka | |
1 ks | dýně Hokaido | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej |
Dýni hokaido, celer a mrkev očistíme, cibuli oloupeme. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, cibuli nakrájíme na měsíčky a přidáme dva celé stroužky česneku. Zeleninu smícháme s provensálskými bylinkami, pepřem, solí a olejem a vyložíme na pečící papír. Pečeme do změknutí dýně - asi půl hodiny při 200 °C. Kostku bujonu rozpustíme v litru vody a rozmixujeme společně s pečenou zeleninou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku. Poté ještě 10 minut povaříme, aby se chutě spojily. Pokud by byla polévka moc hustá, zředíme horkou vodou. Pečenou dýňovou polévku podáváme se zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky.
Dýňové hody: Vaříme z dýně od snídaně po večeři
Je tady půlka září, sychravější počasí a s tím i potřeba dopřát tělu syté pokrmy, které nám dodají vitamíny a hlavně nás zahřejí. K tomu nám skvěle poslouží právě dýně, ať už máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Pojďme si z dýně připravit snídani, oběd i rychlou večeři.
Autor:Peckish
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena