Recept na marinovaná a pomalu pečená jehněčí žebra, která podáváme jako hlavní chod o velikonočních svátcích.
2-3 lžíce | máslo |
1200 g | jehněčí hřbet |
marináda | |
---|---|
2 stroužky | česnek |
3 lžíce | olej |
2 lžíce | kečup |
1 lžička | jablečný ocet |
0.3 lžičky | tabasco |
1 lžíce | třtinový cukr |
1 lžíce | worcestrová omáčka |
1 lžička | mletá sladká paprika |
1 lžíce | hořčicová semínka |
podle chuti | |
sůl | |
podle potřeby | |
vývar | |
hladká mouka |
Jehněčí hřbet očistíme a z horní strany seřízneme z části žeber tuk tak, aby vznikl "hřebínek". Ze spodní strany žeber odstraníme tenkou blánu. Odřezky uchováme a použijeme k pečení. Připravíme si marinádu. V hmoždíři dohladka rozdrtíme hořčicová semínka, která v misce smícháme s cukrem, červenou mletou paprikou, solí, prolisovaným česnekem, worcestrem, kečupem, jablečným octem, tabascem a olejem do hladké marinády. Jehněčí hřebínek silně potřeme ze všech stran marinádou, vložíme do pekáčku a necháme zakryté alespoň 2 hodiny odležet v chladu. K takto připravenému jehněčímu přidáme odřezky a pečeme zakryté v předehřáté troubě při 160 °C asi 2 hodiny. Pak hřbet podlijeme malým množstvím vývaru a nezakryté dopékáme ještě asi 25 - 30 minut. Upečený jehněčí hřbet uchováme na teple. Výpek necháme vysmahnout a naředíme vývarem. Vše přivedeme k varu a zahustíme kouskem másla, které jsme si předem obalili v hladké mouce. Omáčku za stálého míchání povaříme dohladka na požadovanou hustotu. Pečený jehněčí hřbet nakrájíme na porce, rozdělíme na nahřáté talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou bramborové noky a smetanový špenát.
Začněte včas: Zdobení vajíček a velikonoční tvoření
Velikonoce jsou úžasnou příležitostí, jak se zase jednou kreativně vyřádit. Udělejte si čas, popusťte uzdu fantazii, sedněte si spolu s dětmi a pusťte se do tvoření plného jarních barev a velikonočních roztomilostí.
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena