sůl | ||
1-2 ks | vejce | |
majoránka | ||
1 ks | cibule | |
400 g | mleté maso | |
3 lžíce | rýže vařená | |
mletý černý pepř | ||
4-5 ks | bílá paprika | |
omáčka | ||
---|---|---|
cukr | ||
sůl | ||
50 g | máslo | |
1 ks | cibule | |
4 ks | rajče | |
hřebíček | ||
1-2 ks | bobkový list | |
nové koření | ||
1 lžíce | hladká mouka | |
400 ml | rajský protlak |
Rajčata nařízneme do kříže, ponoříme do vroucí vody, vyjmeme a opatrně zbavíme slupky. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky. Začneme s přípravou rajské omáčky. Cibuli oloupeme a zapíchneme do ní pár hřebíčků. Na másle osmahneme lžíci mouky, zalijeme rajským protlakem, který zředíme trochou vývaru. Přidáme rajčata, připravenou cibuli, bobkový list, nové koření a asi 10 minut povaříme. Rajskou omáčku podle chuti osolíme a osladíme. Nyní si naplníme papriky. Papriky omyjeme, odřízneme vršek a z vnitřku vydlabeme semínka. Někdo peče papriky i s vrškem, který na naplněné papriky přiklopíme. Připravíme si masovou náplň. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Odstavíme z tepla, vmícháme maso, vejce a rýži. Směs na plněné papriky osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou. Směs pořádně promícháme. Papriky pečlivě naplníme směsí až po okraj. Můžeme si pomoci druhým koncem vařečky. Naplněné papriky uložíme do pekáčku a zalijeme připravenou rajskou omáčkou. Plněné papriky s rajskou omáčkou pečeme na 180 °C asi 60 minut. Před podáváním z omáčky vyjmeme cibuli, bobkový list a kuličky nového koření. Plněné papriky na talíři přeléváme rajskou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem, případně dušenou rýží.
Papriky na každý den: Vyzkoušejte netradičně plněné papriky, paprikovou hořčici i paprikový krém
Čerstvé papriky budou již brzy okupovat naše zahrádky a nastává ten pravý čas, kdy je ve velkém zařazujeme do jídelníčku. Pokud nemáme vlastní zdroj, využijeme sezóny, protože jejich cena v obchodech v těchto dnech klesá. Co všechno lze z paprik připravit?
Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty
Rajská jablíčka neboli rajčata, oblíbený pokrm dodávající spoustu antioxidantů. Konzumací červených, žlutých, velkých, drobných, šťavnatých či masitých rajčátek, bojujeme proti rakovině. Navíc si na nich skvěle pochutnáme!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena