těsto | ||
---|---|---|
7 dkg | cukr | |
1 špetka | sůl | |
1 ks | vejce | |
2.5 dl | mléko | |
80 g | kvasnice | |
500 g | hladká mouka | |
250 g | tuk na pečení | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
náplň | ||
1 ks | vejce | |
1 hrst | rozinky | |
250 g | tvaroh | |
20-30 dkg | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžíce | citronová kůra | |
1 lžička | rumová tresť | |
podle potřeby | ||
piškoty |
Tvaroh dáme do misky a dobře ho rozmícháme s vejcem, cukrem krystal, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pokud použijeme cukr moučka, tak tvaroh řídne. Potom vmícháme do tvarohu rozinky naložené v rumu a rumovou tresť. Tvaroh má být dostatečně hustý, když není, tak přidáme a dobře zamícháme mleté piškoty. Můžeme použít na zahuštění i strouhaný kokos. Na těsto si utřeme tuk s vejcem. Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek. Do kvásku přidáme prosátou mouku a utřenou vaječnou směs. Vypracujeme lehce lepivé těsto. Těsto rozdělíme na 8 dílů a každý díl vyválíme do kruhového tvaru jako na koláč nebo pizzu. Každý kruh rozdělíme na 8 dílů - trojúhelníků jako se dělí pizza. Na každý díl dáme tvarohovou náplň, kterou jsme si předtím připravili. Můžeme použít i jiné náplně podle vlastní chuti. Těsto srolujeme od základny trojúhelníku k úzké špičce jako se balí klasické rohlíky. Vytvarujeme rohlíky do srpkovitého tvaru a položíme je na pečícím papírem vyložení plech. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem rozehřáté trouby. Svatomartinské rohlíčky s tvarohem podáváme jako sladké sváteční pečivo.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:vera
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena