3 stroužky | česnek | |
100 ml | smetana ke šlehání | |
5 ks | vejce natvrdo | |
3 lžíce | pomazánkové máslo | |
100 g | sýr lučina | |
80 g | gouda | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř |
Vejce uvařená natvrdo oloupeme, 1 ks odložíme stranou na ozdobu a zbývající vejce nastrouháme najemno. Pomazánkové máslo utřeme s česnekem, solí a pepřem dohladka, přidáme Lučinu a šlehačku a vše vyšleháme do pěny. Pak vmícháme nastrouhaná vejce a nastrouhaný sýr a pomazánku podle chuti osolíme, opepříme a necháme v chladu asi 1 hodinu odležet.
Vajíčkovou pomazánku se sýrem a česnekem mažeme na plátky tmavého pečiva, zdobíme plátkem vejce, kouskem rajčete, pažitkou a servírujeme jako chuťovku.
Znáte všechny způsoby vaření a přípravy vajec?
Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
Výběr nejlepších receptů na pomazánky
Top recepty na pomazánky, které užijeme při nejrůznějších slavnostních příležitostech. Vyzkoušejte ty nej recepty od klasické česnekové pomazánky, po vajíčkovou, rybí, ale i netradičně rajčatovou nebo z červené řepy.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena