Vanilkové polomáčené sušenky
Suroviny pro 2 plechy
2 plechy
Nutriční hodnoty
Energie | 10 504 kJ / 2 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,71 g |
Tuky | 133,86 g |
Vláknina | 11,10 g |
Cholesterol | 578 mg |
Sodík | 110 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 280,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Hotové sušenky doporučujeme v teplých dnech uchovávat v lednici. Chvíli před podáváním je ale necháme ohřát na pokojovou teplotu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 5. 2023 13:03
Pro vanilkovou příchuť přidáváme do těsta vanilkový extrakt nebo aroma. Jaký je v tom rozdíl? Především ve způsobu výroby, typickou chuť vanilky v obou případech zajišťuje ta stejná látka - vanilin. Ten se přirozeně nachází v "luscích" vanilky, ze kterých se následně vyrábí vanilkový extrakt. Vanilka obsahuje kromě vanilinu stovky jiných aromatických látek, které se podílejí na její chuti. Takže zatímco samotný vanilin je výrazně levnější na výrobu, chybí mu komplexnost přírodní chuti.
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. Dali byste vanilce z PET lahví šanci?
Vzhledem k vysoké ceně pravé vanilky a vysoké poptávce po její chuti a vůni se ale v dnešní době velká část používaného vanilinu (např. právě do aromat v potravinářství nebo v kosmetice) vyrábí synteticky - z fosilních paliv nebo zbytků dřeva po výrobě papíru. Vědci dokonce nedávno přišli na způsob, jak vyrobit vanilin i z plastového odpadu – z PET lahví, kterých je všude kolem nás plno: geneticky upravili bakterie, které jsou tak schopné rozkládat plast na jeho základní molekuly. Jiné bakterie tyto molekuly následně skládají do podoby vanilinu. Dali byste vanilce z PET lahví šanci?
14. 5. 2023 09:03
určitě jsou moc dobré a vypadají krásně
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 3 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 6 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Právě bylo uvařeno:
Bezová limonáda
MagdalenaMarie uvařil před 9 minutami
Pečené vepřové koleno
Hadryk uvařil před 2 hodinami
Balkánská pomazánka s pórkem
jjirka uvařil před 2 hodinami
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
adamos uvařila před 3 hodinami
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
denitek uvařila před 3 hodinami
Kuře à la husa
Gregusa uvařila před 5 hodinami
Poctivá květáková polévka
TondaJ uvařila před 6 hodinami
Smažené tvarohové koblížky
Wikki uvařil před 7 hodinami
Listové mřížky s pudinkem a ovocem
Olminka uvařila před 7 hodinami
Rybí filé v těstíčku
Maykl83 uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
V horkovzdušné troubě můžeme péct více plechů najednou, tím ušetříme čas a energii. Poradíme, jak na to
Další recepty
Suroviny: mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, extrakt vanilkový, čokoláda na vaření
Vanilkové polomáčené sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5yQGY
2 názory