Vyzkoušejte recept na štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet, jako v klasickém receptu. Postup je velmi jednoduchý.
1 špetka | sůl |
125 g | máslo |
2 ks | žloutek |
125 ml | mléko |
20 g | med |
100 g | ořechy |
480 g | hladká mouka |
1 lžička | citronová kůra |
1 lžička | vanilkový extrakt |
20 g | čerstvé droždí |
80 g | třtinový cukr |
250 g | tvaroh v alobalu |
200 g | sušené a kandované ovoce |
poleva | |
---|---|
100 g | cukr moučka |
1 lžíce | citronová šťáva |
1 lžíce | horká voda |
na ozdobu | |
1 ks | granátové jablko |
Do misky odvážíme mouku (může být i špaldová hladká), po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek (můžeme nahradit sušeným droždím nebo kypřícím práškem), cukr a začneme od středu míchat. Postupně přimícháváme ostatní suroviny - nasekané oříšky (dle oblíbenosti - lískové, vlašské, mandle), sušené a kandované ovoce (větší část sušených brusinek a dále množství doplníme dle oblíbenosti - meruňky, švestky, rozinky, kandované citrusy se zázvorem), žloutky, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, med, případně i vanilkový extrakt. Vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky. Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 - 40 minut. Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme nakynuté štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo. Připravíme si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme. Necháme vychladnout, případně můžeme připravit z citronové šťávy, bílku a mletého cukru polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka. Vánoční tvarohovou štolu krájíme na plátky a podáváme. Zbytek zabalíme do potravinářské folie či alobalu, aby neosychala.
Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.
První přípravy na Vánoce: S čím můžete začít už v listopadu?
Vánoce se blíží mílovými kroky a už se vám možná jako každý rok honí hlavou, kdy a jak začít s přípravami. Vždyť každý z nás touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit báječnou štědrovečerní večeří. Jak na to, aby se člověk doslova neuhnal a advent si užil v klidu a pohodě? Začněte s plánováním vánočního pečení a vaření právě teď!
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena