0.5 kostky | tuk na vymazání | |
2 lžíce | mouka na vysypání | |
těsto | ||
---|---|---|
2 hrnky | hladká mouka | |
1 hrnek | cukr | |
1 hrnek | olej | |
1 hrnek | dýňové pyré z dýně hokaido | |
4 ks | vejce | |
1 ks | prášek do pečiva | |
2 lžičky | mletá skořice | |
0.5 lžičky | mletý zázvor | |
0.5 lžičky | mletý hřebíček |
Dýni nakrájenou na menší kousky uvaříme v malém množství vody doměkka, poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Tak získáme rychlé a snadné dýňové pyré.
Mouku a cukr nasypeme do mísy, přidáme olej, vejce a prášek do pečiva. Nakonec přidáme hrnek vychladlého pyré. Dochutíme skořicí, mletým zázvorem a mletým hřebíčkem. Všechny ingredience pak pečlivě rozmícháme, až nám vznikne hladké lité těsto.
Formu na koláč vymažeme kouskem tuku a vysypeme moukou, poté do ní vlijeme připravené těsto. Troubu předehřejeme, vložíme formu s těstem a pečeme na 180 stupňů. Pečeme zhruba čtyřicet minut, řídíme se podle zkušenosti s vlastní troubou. Nakonec zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme na několika místech dýňového koláče. Je-li špejle suchá a nelepivá, koláč je hotový.
Hrnkový dýňový koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout, poté servírujeme.
Thajsko, Indie i Amerika: Dýně a její zpracování ve světových kuchyních
Dýně známe jako báječnou podzimní dekoraci, ale mnozí z nás nedají dopustit ani na zdravé a chutné dýňové pokrmy. Na zahradách dýně působí tak trochu jako rozpínavý plevel, ale nakonec jsme rádi za úrodu plodů, které při správném skladování mohou vydržet až do jara. A česká kuchyně rozhodně není jediná, ve které má dýně na podzim stálé místo ve zpracování.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena