náplň | ||
---|---|---|
1 lžíce | olej | |
1 špetka | sůl | |
1 lžíce | máslo | |
1 ks | cibule | |
1 špetka | kmín | |
1 snítka | tymián | |
1 větvička | rozmarýn | |
200-250 g | houby čerstvé | |
1 špetka | mletý černý pepř | |
těsto | ||
1 lžička | sůl | |
130 g | máslo | |
1 ks | žloutek | |
200 g | hladká mouka | |
směs | ||
1 špetka | sůl | |
3-4 ks | vejce | |
300 g | zakysaná smetana | |
1 špetka | mletý černý pepř |
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme jeden žloutek, lžičku soli a změklé máslo nakrájené na kousky. Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 2 hodiny do lednice. Mezitím si připravíme náplň. Cibuli oloupeme, čerstvé hříbky očistíme hadříkem. Pokud nemáme hříbky čerstvě nasbírané z lesa, postačí i hnědé žampiony. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, houby na plátky. Připravíme si také vaječnou sedlinu. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, sůl, pepř a vše dobře prošleháme. Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a nejprve téměř dozlatova osmahneme cibuli. Poté vsypeme houby a podusíme. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Houbovou směs osolíme, opepříme, okmínujeme a dochutíme bylinkami (tymián, rozmarýn). Bylinky lze použít čerstvé i sušené. Těsto rozválíme na plát a opatrně přeneseme do máslem vymazané formy. Okraje seřízneme. Těsto v troubě vyhřáté na 180 °C předpékáme asi 10 minut. Poté necháme korpus vychladnout. Těsto je velmi křehké, pokud by se nám nepodařilo vyválet a přenést, lze ho do formy pomocí prstů jen šikovně vymačkat. Okraje nebudou tak dokonalé, ale na chuti to neubere. Na vychladlý korpus rozprostřeme podušené houby. Vše zalijeme vaječnou směsí a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, až povrch zezlátne. Slaný houbový koláč necháme před krájením vychladnout. Slaný houbový koláč podáváme jako slané pohoštění, ale také jako výbornou studenou večeři. 8 porcí houbového koláče připravíme zhruba za 105 Kč. Na těsto si připravíme 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 130 g másla a 1 lžičku soli. Na náplň budeme potřebovat 200 g čerstvých hub, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžici oleje, z bylinek potom tymián s rozmarýnem, kmín, mletý černý pepř a sůl. Na vaječnou sedlinu si připravíme 3 - 4 vejce, 300 g zakysané smetany, sůl a mletý černý pepř.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena