Vyzkoušejte snadný a rychlý recept na chutnou pomazánku z vařených vajec se sardinkami, která výborně chutná na tmavém pečivu s čerstvou zeleninou. Užijete ji nejen na Velikonoce.
6 ks | vejce L |
100 g | krémový sýr žervé |
1 konzerva | sardinky |
1 ks | cibule šalotka |
80 ml | zakysaná smetana (16%) |
60 ml | hustá majonéza |
1 ks | větší kyselá okurka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
čerstvě mletý černý pepř |
Vejce uvařená natvrdo rozkrojíme na poloviny, žloutky vyjmeme a bílky nasekáme na drobné kousky. Oloupanou šalotku nakrájíme najemno a sardinky necháme okapat. Okapané kyselé okurky nakrájíme na malé kostičky.
Do mísy vložíme uvařené žloutky, které osolíme, rozmělníme vidličkou a přidáme sardinky, žervé, majonézu a zakysanou smetanu. Ze směsi šlehačem připravíme hladký krém, do kterého zapracujeme šalotku, kyselou okurku a bílky. Pomazánku osolíme, opepříme, důkladně promícháme a necháme v chladu 2 hodiny odležet.
Vajíčkovou pmazánku se sardinkou mažeme na plátky pečiva, ozdobíme kouskem rajčete, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme jako chuťovku nebo svačinu.
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Znáte všechny způsoby vaření a přípravy vajec?
Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena